L' ACUP i el govern participen a la conferència anual de l'APAIE, una de les fires universitàries més importants del món i la principal d’Àsia

L’Associació Catalana d’Universitat Públiques (ACUP) i el govern català participen a la conferència anual de l’Asia-Pacific Association for International Education (APAIE), una de les fires universitàries més importants del món i la principal d’Àsia, que enguany té lloc del 25 al 29 de març del 2019 a Kuala Lumpur (Malàisia). La delegació catalana comptarà amb representants de l’ACUP, de les universitats catalanes i de la Generalitat de Catalunya.

L’APAIE és una associació internacional sense ànim de lucre, fundada el 2004 a la Universitat de Corea, a Seül, que agrupa representants universitaris de tretze països o regions d’Àsia-Pacífic. L’Associació té com a objectiu principal assolir una major cooperació entre les institucions acadèmiques d’educació superior, fomentar la investigació i estimular i facilitar l’intercanvi i la internacionalització de l’educació superior a l’Àsia, a les regions del Pacífic i a tot el món, així com promoure i donar suport a la internacionalització de les seves institucions acadèmiques. 

Les universitats de l’ACUP i el Govern, amb la voluntat d’impulsar la internacionalització del sistema universitari i de recerca de Catalunya, donaran a conèixer en aquesta fira la seva oferta d’estudis superiors al mercat asiàtic sota la marca Study in Catalonia. L’APAIE ofereix àmplies oportunitats per a educadors i estudiants per intercanviar estratègies i polítiques de mobilitat, desenvolupament i cooperació en temes relacionats amb la internacionalització de les universitats. El certamen, amb més de 100 estands i més de 1.000 delegats de sistemes universitaris d’arreu del món, inclourà entre altres activitats tallers, exposicions, networking events i visites a universitats locals.

L’organització de la conferència anual està liderada per la Universiti Teknologi Malaysia (UTM) amb el suport de sis universitats més: la Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), la Universiti Sains Malaysia (USM), la University of Malaya (UM), la Management and Science University (MSU), la Universiti Teknologi Petronas (UTP) i la Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).

El tema de la conferència de l’APAIE del 2019 és «Diversitat i inclusió de l’educació superior a l’Àsia-Pacífic». En aquesta ocasió, l’organització ha marcat quatre línies mestres:

  1. Educació superior internacional al segle xxi. Els canvis de la quarta revolució industrial i quines polítiques cal desenvolupar per, entre altres objectius, atreure estudiants internacionals.
  2. Mobilitat i diversitat: desenvolupar ciutadans globals. Quin és el paper de les institucions d’educació superior per fer que els estudiants siguin membres efectius de la comunitat mundial. En aquest punt s’inclouen els programes de mobilitat i altres programes de suport de la diversitat cultural.
  3. Inclusió, igualtat i diversitat en l’educació superior. Un dels grans papers de l’educació superior és eliminar la discriminació i promoure la igualtat d’oportunitats basada en la diversitat. Sota aquesta premissa hi ha els programes d’apoderament i de suport als estudiants.
  4. Harmonitzar l’educació superior a escala regional: la singularitat de la regió d’Àsia-Pacífic fa que hi coexisteixin una gran varietat de règims polítics, nivells de desenvolupament i religions que influeixen directament en els sistemes d’educació. En aquest context té lloc la reflexió sobre les polítiques que es duen a terme i l’harmonització entre les diferents regions.

L’esdeveniment inclourà tallers previs a la conferència, exposicions, altres conferències, sessions paral·leles —networking events— i visites a universitats locals.

El primer cop que el sistema universitari català va participar en la conferència anual de l’APAIE va ser l’any 2013 a Hong Kong (Xina); després va fer-ho el 2014 a Seül (Corea del Sud), el 2015 a Pequín (Xina), el 2016 a Melbourne (Austràlia), el 2017 a Kaohsiung (Taiwan) i el 2018 a Singapur. Hi participarà per setena vegada el 2019 a Kuala Lumpur (Malàisia).

Imatges