Dia Mundial de les Persones Refugiades

El 20 de juny es celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Per aquest motiu des de l’ACUP i les vuit universitats membres, s'han preparat tot un seguit d'accions amb l'objectiu de seguir mobilitzant la societat i la comunitat acadèmica respecte aquest tema.

Fa ja més d’un any que la situació humanitària dels refugiats es va aguditzar. Segons l’Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) durant l’ultima setmana de maig, al menys 880 persones van morir quan intentaven creuar el Mediterrani per arribar a Europa i unes 2.510 persones han mort, comparades amb 1.885 fatalitats durant el mateix període de l'any anterior.

En aquest sentit les universitats públiques catalanes, membres de l'ACUP, segueixen treballant conjuntament per a donar suport a les persones refugiades. Des de l’octubre del 2015, quan és va llançar la campanya #UniversitatsRefugi, les universitats han desenvolupat tot un seguit d’accions de suport als refugiats. El tret de sortida d’aquesta iniciativa va ser la difusió del comunicat "Les Universitats catalanes, amb els refugiats", a través del qual les universitats expressen el seu compromís de treballar conjuntament a favor del suport de les persones refugiades.

Xerrades de sensibilització, facilitar als nouvinguts l’accés a les activitats acadèmiques o articular serveis per donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu són algunes de les activitats dutes a terme en el marc de la campanya #UniversitatsRefugi.

Per reflexiona de tot plegat, s’ha demanat al Ricard Zapata, professor de la Universitat Pompeu Fabra i expert en temes d’immigració i refugiats, que ens parlés del paper social de les universitats envers l’arribada de persones refugiades a Catalunya.

Podeu consultar l’article adjunt a la dreta.

A més, podeu consultar totes les activitats que les universitats de l’ACUP realitzen pel Dia Mundial de les Persones Refugiades en aquest apartat de la campanya #UniversitatsRefugi.

 

Imatges
Dia Mundial de les Persones Refugiades

També et pot interessar

  • Amb la campanya “Universitat, Som Refugi” volem donar resposta a la desinformació i els falsos mites entorn les persones refugiades per tal de fer front als discursos xenòfobs. Impulsat des d'ACNUR (Agència de l'ONU per als refugiats - comitè català) i amb la participació de les universitats...

  • S'obren les inscripcions a la 2a edició dels Tallers de campanyes creatives #SomRefugi, dirigits a l'estudiantat de les universitats públiques catalanes interessat en la situació del dret d’asil arreu del món. A través dels tallers, els participants aprendran a dissenyar i implementar una campanya...

  • L’Associació Catalana d’Universitats Públiques va participar el dijous 10 de desembre de 2015 en el 48è seminari europeu de l’Academic Cooperation Association (ACA) que va tenir lloc a Brussel·les sota el tema “La crisi internacional de refugiats. Quin rol per a l’educació superior europea?”. La...
  • Les universitats públiques catalanes, membres de l'ACUP, treballen conjuntament per a donar suport a les persones refugiades A partir del comunicat "Les Universitats catalanes, amb els refugiats" (el trobareu adjunt a la dreta d'aquesta pàgina), les universitats públiques es comprometen a promoure i...