Aliances d’educació superior per als ODS: paraula de moda o oportunitat de canvi? Destaquem la discussió oberta amb el Grup d’Experts de GUNi sobre els ODS i l’educació superior

L'Agenda 2030 requereix una col·laboració efectiva entre tots els grups d'interès per aconseguir els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Només mitjançant una estreta col·laboració hi ha alguna possibilitat de trobar solucions globals als reptes actuals i futurs del món. Les associacions estan incloses en les cinc dimensions de l'Agenda 2030, les anomenades "5 P's": Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Associacions. Les associacions engloben tot l'ordre del dia i són convocades com l'eina essencial per al seu progrés i realització.

Aquests i altres temes van ser discutits durant la primera reunió del Grup d'Experts de GUNi sobre ODS i Educació Superior, llançat per GUNi dins de la seva línia estratègica d'acció entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Representants de les unitats de cooperació al desenvolupament i sostenibilitat de diverses universitats públiques catalanes van assistir a la segona part de la reunió, que es va celebrar al rectorat de la Universitat Pompeu Fabra. El debat es va centrar en involucrar a les universitats (personal acadèmic, estudiants i professors) amb l'Agenda 2030 i els ODS en docència i recerca.

El 30 d'octubre de 2018, el Grup d'Experts va presentar la seva primera publicació dedicada als ODS 17 "Aliances per als objectius", disponible en format obert aquí, en un acte públic al Palau Robert de Barcelona. Més de 80 persones van assistir a l'esdeveniment, que tenia com a objectiu oferir un primer enfocament a l’Objectiu 17 del Desenvolupament Sostenible "Aliances per als Objectius" i incloïa les perspectives i opinions de diferents xarxes, organitzacions, regions geogràfiques i cultures laborals sobre el que significa "associació" i com s'ha de treballar per implementar l’ODS17.

El Grup continuarà el seu compromís amb l'Agenda 2030 publicant un nou informe sobre els ODS i l'educació superior per al 2019. Després d'una exitosa primera edició de la "Conferència Internacional GUNi sobre ODS: Actors i Implementació", la 2a Conferència Internacional GUNi sobre ODS se celebrarà a finals de 2019 o principis de 2020. Visiteu el nostre web o registreu-vos al butlletí de GUNi per obtenir les últimes actualitzacions.

El Grup d'Experts de GUNi sobre els ODS i l'educació superior:

El Grup d'Experts de GUNi sobre els ODS i l'educació superior està compost per representants d'algunes de les principals xarxes que treballen en el desenvolupament sostenible i l'educació superior i pretén ser un espai de debat, col·laboració i intercanvi d'experteses de diferents regions del món, cultures i perspectives per avançar en l'Agenda 2030. Més informació sobre el Grup d'Experts GUNi sobre els ODS i l'educació superior aquí.

Imatges