L'ACUP organitza el seminari 'El personal docent i investigador a Catalunya. Mobilitat, atracció de talent i sistemes retributius',

Aquest dilluns, 13 de gener de 2014, s'ha celebrat el seminari 'El personal docent i investigador a Catalunya. Mobilitat, atracció de talent i sistemes retibutius' organitzat per l’ACUP i que va inaugurar el president de l’Associació, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho. La trobada va tenir com a objectiu principal reflexionar de forma conjunta sobre un dels factors més importants de qualsevol universitat del món i, per descomptat també de Catalunya: el personal docent i investigador (PDI). Atraure i retenir bons professors i investigadors representa avui dia una estratègia clau de qualsevol universitat. Tenint en compte aquesta importància del PDI, des de l’ACUP es va proposar d’estudiar diferents sistemes organitzatius i retributius del professorat, fent-ne una comparativa internacional i valorar com està situat el sistema universitari català en el context europeu i global.

En el marc del seminari es van presentar els resultats més destacats d’un dels únics estudis existents a nivell mundial que tracta el tema de les retribucions dels professors. Prof. Ivan Pacheco, investigador del Center for International Higher Education (CIHE) del Boston College a Estats Units i autor de l’estudi va fer èmfasi en les dificultats d’elaborar una comparativa global d’aquest tipus. Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’ACUP va presentar uns primers resultats de l’estudi que s’està fent des de l’ACUP en aquest àmbit.

Un altre tema important en relació al PDI és la mobilitat, tant entre universitat i indústria com la mobilitat internacional. Prof. Martin Finkelstein de la Seton Hall University igualment d’Estats Units va presentar les relacions entre acadèmia i el sector industrial als Estats Units. Prof. Irina Ferencz de l’Academic Cooperation Association (ACA) amb seu a Brussel·les ens va informar sobre la situació actual de la mobilitat del PDI a nivell europeu. Finalment, Prof. Jordi Caballé, professor d’econòmiques de la UAB ens va parlar de la mobilitat en l’àmbit de les ciències econòmiques.

La cloenda del seminari va anar a càrrec del Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà.

Adjunt trobareu les distintes presentacions dels ponents

També et pot interessar