L’ACUP alerta sobre la greu situació financera de les universitats públiques catalanes

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) alerta sobre la greu situació financera de les universitats públiques catalanes i, per aquest motiu, vol incidir en aquests quatre punts :

  1. Revisió del model de finançament: és notori que l’actual model de finançament de les universitats públiques catalanes és un llast per al futur del sistema. Cal finalitzar el procés de revisió iniciat a finals de 2017 per garantir el bon funcionament de les nostres institucions.

 

  1. Responsabilitat pressupostària: malgrat les considerables restriccions econòmiques que les universitats públiques catalanes han sofert durant els darrers anys, aquestes han assumit la seva responsabilitat amb el país, garantint l’equilibri pressupostari.

 

  1. Ambició de millora: les universitats públiques catalanes ocupen posicions rellevants a diversos i importants rànquings nacionals i internacionals gràcies a l’esforç de la comunitat universitària i a la bona feina feta anys enrere. Aquesta situació està en perill, atès que el finançament actual és inferior al de fa una dècada, cosa que és insostenible. En canvi, amb un finançament adequat les universitats públiques catalanes podrien mantenir i enfortir la seva qualitat i prestigi en recerca, docència i transferència de coneixement. En aquest sentit, les universitats públiques catalanes tenen l’ambició de seguir sent institucions de referència al nostre país, a fi de potenciar el seu paper generador i transmissor de coneixement i, així, contribuir al desenvolupament cultural, tecnològic i científic de la societat.

 

  1. Referents socials: l’ACUP defensa i reivindica el paper de les universitats públiques catalanes com a institucions que contribueixen decisivament a la construcció d’una societat més justa, democràtica, responsable, equitativa i socialment compromesa, i té el convenciment que l’actual model de finançament entorpeix aquesta noble missió universitària.

Per tant, l’ACUP reclama amb urgència que el Govern de la Generalitat de Catalunya assumeixi que les universitats catalanes públiques són una prioritat per al futur del país i prengui decisions reals i efectives per dur a terme una millora immediata del finançament públic del sistema universitari català que permeti revertir la situació econòmica en què es troba. Finalment, des de l’ACUP apel·lem la societat catalana perquè sigui conscient que les nostres universitats públiques, clau de progrés i de benestar, es troben en una situació que pot comprometre el futur de Catalunya.

 

També et pot interessar

  • L’ACUP ha organitzat amb la col·laboració del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona la sessió de treball “Reforming the government of universities in a moment of change. The experience of the Université du Montréal (Québec...
  • L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha proposat aquest dijous un pla de xoc de 10 anys per poder renovar les plantilles de personal docent i investigador i reduir així progressivament l’interinatge i la precarietat laboral a les universitats. El pla també permetria facilitar l...
  • Aquest dijous 25 d’octubre tenen lloc les V Jornades Catalunya Futura a la cava Mastinell de Vilafranca del Penedès. Enguany, les Jornades estan centrades en la temàtica del futur del treball i els seus reptes pel país i per a cadascun dels agents econòmics, acadèmics, socials i institucionals....
  • En relació amb els casos que afecten titulacions universitàries de diferents responsables polítics i un institut (dissolt) de la Universitat Rey Juan Carlos, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) vol deixar clar que: 1. Les irregularitats o delictes que les autoritats pertinents...

Esdeveniments relacionats