Èxit del seminari ‘MOOCs reptes i oportunitats per a les universitats catalanes’ organitzat per l’ACUP

Aquest dimecres, 26 de juny, ha tingut lloc el seminari internacional ‘Massive Open Online Courses (MOOCs) – reptes i oportunitats per a les universitats’, organitzat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) a Casa Convalescència, Barcelona. Un centenar de representants del sector de l’educació superior català ha participat en les ponències i debat sobre els MOOCs. Aquests cursos massius oberts i en línia que segueixen milions de persones arreu del món a través d’Internet estan rebent cada vegada més atenció de la comunitat acadèmica i dels mitjans de comunicació, qüestionant formes tradicionals d’ensenyar i aprendre.

El president de l’ACUP i el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho, va obrir el seminari. A continuació, Albert Sangrà, director de l’eLearn Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va dedicar la ponència inaugural a reflexionar sobre el futur de l’educació i l’educació en línea, donant una visió general sobre l’estat actual, els reptes i les oportunitats dels MOOCs, tant per a les universitats presencials com en línia.

Tot seguit va tenir lloc la primera taula rodona titulada ‘MOOCs i universitats: evolució o revolució?’, amb la presència de Rebecca Petersen d’edX, Jason Mock de Coursera, António Moreira Teixeira de la Universidade Aberta de Portugal i representant de la iniciativa europea open up Ed i Pedro Aranzadi, director d’Universia i impulsor de la plataforma espanyola Miríada X. La taula va analitzar les diferències que hi ha entre les diferents iniciatives internacionals i la visió de futur de les mateixes.

En la segona taula rodona del seminari, titulada ‘MOOCs i sistema universitari a Catalunya: visió de futur’, Lluís Jofre, director general d’universitats de la Generalitat de Catalunya, Elena Valderrama de la UAB, Vanesa Daza de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Miquel Duran de la Universitat de Girona (UdG) i Albert Sangrà van presentar les seves experiències amb el desenvolupament de MOOCs a les seves institucions.

El secretari executiu de l’ACUP, Josep M. Vilalta, va cloure el seminari, que va anar acompanyat per un debat interessant a través de twitter (#MOOCs_CAT). El debat i els comentaris dels ponents els podeu consultar aquí. Adjunt trobareu la ponència d'Albert Sangrà i el programa del seminari.

 

PREV
NEXT

També et pot interessar