Cicle 'Sentit i valor de les humanitats al segle XXI'

El cicle organitzat pel Palau Macaya de ”la Caixa” sota la coordinació de l'ACUP i la direcció científica del Prof. Emèrit i síndic de la Universitat de Girona Joan Manuel del Pozo

Aquest cicle es proposa generar un espai de reflexió i intercanvi d’idees sobre els reptes que la societat ha d’enfrontar al segle XXI i el paper que les humanitats tenen en aquests desafiaments, amb un èmfasi destacat en el debat sobre les humanitats en el sistema educatiu en totes les seves etapes.

Amb el fi de fer extensiu aquest debat a tots els agents socials, estem configurant seminaris en els quals convidar a professionals de diferents perfils i filiacions que reflexionin i extreguin conclusions a partir d’una ponència inicial al voltant de la temàtica del cicle. Fruit d’aquest treball reflexiu d’aquests espais s’organitzaran trobades públiques per traslladar aquest debat també a al ciutadania.

Properes conferències:

Analitzarem les humanitats i el seu paper per millorar la formació, les pràctiques vitals de les persones del segle XXI i l’impuls d'una societat més responsable i democràtica.

Implicacions originàries del nostre saber: humanitats, filosofia i ciència

Palau Macaya. Dimarts 18 de juny de 2019, a les 18.30 h.

Hem perdut alguna cosa amb el trencament de la unitat del saber humà? Podem recuperar l’arrel comuna original dels sabers històrics, literaris, filosòfics i científics?

A càrrec de:

    • Rafael Argullol, catedràtic d'Estètica i Teoria de les Arts de la UPF.

 

Una visió humanística dels reptes del present

Palau Macaya. Dimecres 2 d'octubre de 2019, a les 18.30 h.

És desitjable i possible un diàleg crític i constructiu entre els nous transhumanistes i els vells humanistes? Davant de reptes com el canvi climàtic o la manipulació tecnològica de les nostres vides, els criteris propis de la cultura humanística ens ajuden o ens desborden?

A càrrec de:

    • Marina Garcés, filòsofa i professora de la UOC.

 

Futur de l'educació: residualització o reconciliació amb les humanitats?

Palau Macaya. Dijous 12 de desembre de 2019, a les 18.30 h.

La formació humanística en el llenguatge i en els seus fruits literaris, en la dialèctica i en la seva derivada democràtica, en les arts i en la seva estimulació de la sensibilitat, són poc, molt o gens prescindibles? Com caldria repensar les humanitats en els currículums del nostre sistema educatiu?

A càrrec de:

    • Andreas Schleicher, director d'educació de l'OCDE (pendent de confirmació).

 

Servei que les humanitats poden oferir a l’evolució futura de la societat

Palau Macaya. Dimecres 22 de gener de 2020, a les 18.30 h.

Moltes projeccions de futur el dibuixen amenaçador, tant per a l’autonomia individual com per a la cohesió social. És a dir, deshumanitzat. Les humanitats tenen la capacitat i han d’assumir el repte de comprometre’s a construir un futur de plena garantia per a la condició humana.

A càrrec de:

    • Josep Ramoneda, periodista, filòsof i escriptor.
Documents
SentitHumanitats1
SentitHumanitats4
SentitHumanitats2
SentitHumanitats3

En aquest canvi d'època, les humanitats ens poden ajudar a repensar-nos i valorar-nos com a humans?

També et pot interessar