Maria José Figueras Salvat

Secretària i Rectora Universitat Rovira i Virgili

Nascuda a Tarragona el 1956, es va graduar a la Universitat de Barcelona l'any 1979 i es va doctorar a la mateixa universitat el 1986. Es va especialitzar en microscòpia electrònica a la Universitat de Groningen (Holanda). Es va integrar com a professora a la Universitat de Barcelona l'any 1979 i ha fet la carrera docent i investigadora a la Unitat de Biologia i Microbiologia del Departament de Ciències Mediques Bàsiques de la Facultat de Medicina, on va ser titular d'universitat el 1988 i catedràtica de Microbiologia des de l'any 2001. Ha impulsat la docència de la biologia i microbiologia de la URV i ha contribuït a millorar les metodologies per al seu ensenyament.

La Dra. Figueras és especialista en microbiologia ambiental, sobretot en la contaminació microbiològica de l'aigua. En aquest àmbit ha impulsat i participat en diversos projectes internacionals entre els quals destaquen els projectes europeus Aqua-Chip, Epibathe, Healthy Water i Aquavalens. També s'ha dedicat a estudiar la taxonomia i epidemiologia de bacteris pocs coneguts com els dels gèneres Aeromonas i Arcobacter, que inclouen espècies que poden produir infeccions en les persones i els animals. Ha descrit diversos casos clínics i 25 noves espècies d'aquests bacteris desconeguts fins llavors per la ciència.

Les principals aportacions científiques estan recollides en més de 170 publicacions indexades, cinc llibres, nou capítols de llibre i més de 200 ponències en conferències internacionals. Té sis quinquennis de docència i sis sexennis d'investigació i ha dirigit deu tesis doctorals. El 2012 va rebre el reconeixement de la URV a la qualitat de la seva investigació amb un impacte superior a la mitjana mundial en l'àrea de Microbiologia.

Ha estat assessora científica de la l'Organització Mundial de la Salut (WHO), del Programa Ambiental de les Nacions Unides (UNEP), de la Comissió Europea i de l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya en temàtiques relacionades amb la contaminació microbiològica de l'aigua. En aquest àmbit es van establir nombrosos contractes de transferència amb les fundacions Bosch Gimpera, Abelló Pascual i URV entre els anys 1990-2010.

És membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Microbiologia. Pel que fa a l'activitat de gestió, va ser secretària de la Divisió VII de la Universitat de Barcelona a Tarragona (1989-1992) i dirigeix el Departament de Ciències Mediques Bàsiques des del 2013.

És mare d'una filla i un fill i ambaixadora a l'Estat espanyol de la Societat Americana de Microbiologia.

Maria José Figueras Salvat