Èxit de la segona edició del Pla de Doctorats Industrials que recolza l’ACUP

La Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya ha cofinançat 76 projectes de la convocatòria 2014 del Pla de Doctorats Industrials, 16 més que en la primera edició. Així mateix, també s’han atorgat 8 ajuts específics. En total, es comprometen uns 12 milions d’euros per a la innovació empresarial, dels quals el Govern català n’aporta 4 i les empreses 8 milions. L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) recolza el Pla de Doctorats Industrials, que gestiona l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), té el suport del món empresarial per afavorir la transferència de coneixement al sector productiu.

Els 84 projectes que reben ajut pertanyen a tots els sectors empresarials, en especial de l’enginyeria i arquitectura, sobretot TIC i enginyeria civil, seguit de les ciències de la salut. La recerca capdavantera dels projectes es fa en àmbits tan diversos com la diagnosi precoç de l’Alzheimer, la impressió 3D o la votació electrònica. Per la selecció dels candidats per a cada projecte, realitzada per les universitats i les empreses, s’han tingut en compte no només l’expedient acadèmic sinó que s’han fet entrevistes personals i s’ha valorat l’experiència dels futurs doctorands.

Des de l’inici del Pla, s’han posat en marxa més de 150 projectes amb la col·laboració de les universitats catalanes que formen part de l’ACUP i també les privades, conjuntament amb 120 empreses, des de starts-ups fins a grans companyies. El Pla de Doctorats Industrials té com a objectius contribuir a la competitivitat i la internacionalització del teixit industrial català, captar talent i formar doctors i doctores per a les empreses dins de projectes d’R+D+I. L’element essencial és un projecte de recerca estratègic d’una empresa que es desenvolupa en col·laboració amb un grup de recerca reconegut per la Generalitat de Catalunya i que és objecte d’una tesi doctoral en una universitat del sistema universitari català.

Els doctorats industrials permeten a les empreses accedir als grups de recerca capdavanters i a l’ús de les seves infraestructures, així com obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de les deduccions i bonificacions fiscals. A les universitats, els facilita la transferència de la seva tecnologia i els seus coneixements a l’entorn productiu i reforça els seus vincles amb el món empresarial. Als doctorands els permet formar-se en un entorn altament innovador amb una doble supervisió, acadèmica i empresarial, en el marc d’un contracte laboral de tres anys i amb diversos avantatges, com la matrícula gratuïta o una borsa de mobilitat.

 

Imatges

També et pot interessar