RecerCaixa atorga 26 nous ajuts als projectes seleccionats en la cinquena convocatòria del programa

Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació Bancària ”la Caixa” i Roberto Fernández, secretari de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), han refermat avui el seu compromís amb la recerca d’excel·lència amb la renovació del conveni de col·laboració per seguir impulsant el programa RecerCaixa durant el període 2015-2019. Seguidament, l’Obra Social ”la Caixa” i l’ACUP acompanyats per Josep Maria Martorell, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, han lliurat a CosmoCaixa els 26 nous ajuts atorgats als projectes seleccionats en la cinquena convocatòria del programa RecerCaixa, adreçat a impulsar i estimular la recerca a Catalunya i evitar així la fuga de talents. En la convocatòria RecerCaixa 2014 es van presentar 221 projectes, procedents de 47 institucions diferents; d’aquests, se n’han seleccionat 26, als quals s’han destinat 2 milions d’euros. Els àmbits en què es poden presentar els treballs inclouen des de les ciències socials i les humanitats fins a les ciències de la salut. La gran qualitat científica dels projectes i la quantitat de propostes presentades han fet que la convocatòria hagi estat altament competitiva.

El programa RecerCaixa s’inscriu en un context en què, malgrat la situació de crisi, Catalunya vol continuar mantenint posicions capdavanteres en el camp de la recerca d’excel·lència. Tal com mostra l’estudi recent de l’ACUP Indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes 2014, l’any 2013 la producció científica de Catalunya, encapçalada per les universitats, va representar el 0,7 % de la producció mundial, i d’aquesta, el 43 % es va fer amb col·laboració internacional. A més, amb relació a la qualitat d’aquesta producció, les publicacions científiques de Catalunya mostren un impacte mitjà 60 % superior a la mitjana mundial, de manera que les universitats catalanes ocupen les primeres posicions en el conjunt de l’Estat i la sisena posició dins de la UE-15 pel que fa a l’impacte. Des d’un punt de vista qualitatiu, el sistema de recerca català se situa, amb la Gran Bretanya i Bèlgica, dins del grup reduït de països que presenten un alt impacte de la seva producció amb un baix nivell de despesa en R+D amb relació al seu PIB.

L’any 2010, l’Obra Social ”la Caixa” i l’ACUP van posar en marxa el programa RecerCaixa per impulsar la recerca d’excel·lència a Catalunya, una convocatòria d’ajuts a la investigació que té la intenció d’impulsar els millors projectes de recerca dels grups i investigadors que treballen a Catalunya, procedents tant d’universitats públiques i privades com de centres de recerca. Des de l’inici, l’Obra Social ”la Caixa” ha destinat 9 milions d’euros als 120 projectes seleccionats; d’aquests, 87 pertanyen al camp de les ciències socials, mentre que 33, a les ciències de la salut. Al llarg d’aquests cinc anys, s’han presentat un total de 1.706 projectes, dels quals se n'han seleccionat 120 presentats per 29 universitats i centres de recerca de tot Catalunya.

Documents

Amb el lliurament dels ajuts d’avui, corresponents a la cinquena convocatòria, s’han impulsat a través del Programa RecerCaixa 120 projectes de recerca d’excel·lència a Catalunya als quals s’hi ha destinat 9 milions d’euros des del 2010 al 2014

També et pot interessar