Presentació del Pla de Cooperació Universitària per al Desenvolupament 2011-2015

El Pla de Cooperació Universitària per al Desenvolupament 2011-2015 (Pla CUD) s’ha presentat públicament aquest dijous, 20 de gener de 2011, a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. L’acte ha anat a càrrec del rector de la UB i president de l’ACUP, Dr. Dídac Ramírez; Josep Maria Vilalta, secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques; i ha comptat amb intervencions i ponències de Goolam Mohamedbhai, ex secretari general de l’Associació Africana d’Universitats (AAU) i de l’Associació Internacional d’Universitats (IAU); Josep Ribera, fundador i ex director de la Fundació CIDOB i Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

El Pla CUD, impulsat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i elaborat amb la participació d’experts catalans i internacionals, es basa en la importància de l’educació superior per al desenvolupament així com en la responsabilitat de les universitats de contribuir a l’educació d’una ciutadania responsable. El seu objectiu principal és augmentar l’eficàcia, la qualitat i l’impacte de les accions de cooperació universitària per al desenvolupament a través de la col.laboració i coordinació de les activitats a nivell català. Representa una aposta clara per part de les universitats catalanes pel desenvolupament humà i sostenible global. Les universitats públiques catalanes que formen l’ACUP expressen amb aquest pla la seva voluntat de concebre l’educació i la recerca des d’una perspectiva global, tenint en compte les desigualtats existents en el món, i de fomentar unes universitats internacionals i al mateix temps compromeses.

El Pla CUD, resultat d’un procés de reflexió extens i enriquidor, sorgeix de la voluntat de les universitats públiques catalanes de dotar-se d’un instrument que els permeti fer front de manera conjunta als desafiaments actuals de la CUD. Basat en la importància de l’educació superior i de la recerca per al desenvolupament humà, i en el potencial i les possibilitats de les universitats com a actors de desenvolupament, el Pla CUD representa una resposta proactiva i conjunta per part de les universitats públiques catalanes per al futur de la cooperació universitària per al desenvolupament.

L’elaboració del Pla CUD ha comptat amb la col.laboració d’experts de diverses entitats nacionals i internacional com el Centre de Recerca de Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), el Global University Network for Innovation, l’Institut Català Internacional per la Pau, la Federació Catalana d’ONGD, el Servei Alemanya d’Intercanvi Acadèmic (DAAD), l’Organització dels Països Baixos per a la Cooperació Internacional en Educació Superior (NUFFIC), el Centre Noruec per a la Cooperació Internacional en Educació Superior (SIU) i d’administracions públiques com la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament. El Pla ha comptat amb finançament per part de l'Agència Catalana per al DEsenvolupament.

El Pla CUD compta amb una primera part on analitza la importància de l’educació superior i la recerca per al desenvolupament, la responsabilitat de les universitats en el desenvolupament humà global i el seu paper en la formació d’una ciutadania responsable. Igualment, fa un repàs de la situació actual de la cooperació universitària per al desenvolupament a les universitats catalanes i les polítiques respectives en l’àmbit català, espanyol i europeu. La segona part estableix els objectius principals que es volen aconseguir i també els eixos prioritaris i les línies estratègiques de treball per al període 2011-2015.

En el document es constata la desigualtat entre les universitats dels països del nord i dels països del sud. Així, es destaca que sense augmentar significativament les capacitats de les universitats d’aquests països del Sud, no es podran assolir el anomenats Objectius de Desenvolupament del Mil.lenni, establerts per l’Organització de Nacions Unides (ONU). El Pla CUD, però, no només se centra en el paper de les universitats dels països del sud, també analitza la responsabilitat de les universitats als països del nord. En aquest sentit es fa èmfasi en la formació d’una ciutadania responsable, i s’assenyala que hi ha una gran necessitat d’educar una societat per tal que estigui informada i actuï de manera conscient, contribuint al desenvolupament sostenible global. De la mateixa manera, es destaca la necessitat d’una recerca que tingui en compte les necessitats dels països del sud.

D’acord amb les directrius del document, l’ACUP ja té en marxa activitats com el “Programa de Cooperació Universitària amb Àfrica”. Un programa que té com a objectius establir relacions estables amb les universitats africanes, reforçar les capacitats institucionals de les universitats participants a través de la formació i mobilitat de directius i gestors, intercanviar experiències i bones pràctiques, i crear una xarxa de coneixement entre els participants. En aquesta línia existeix el programa “Innovació i emprenedoria a Àfrica”, dins el qual es desenvoluparà la plataforma virtual “Technipedia”, com a instrument d’ajut de creació d’empreses.

Documents
Pla CUD2.48 MB