Roberto Fernández

Rector Universitat de Lleida

(L'Hospitalet de Llobregat, 1954). Va obtenir la seva llicenciatura en Història Moderna, l’any 1980, a la Universitat de Barcelona, on el seu pare era conserge. Aviat va fer cap a Lleida, on, a l’Estudi General, va ser Professor Encarregat de Curs a temps complet, des del 1980 fins el 1988, quan va passar a ser Professor Titular, després d’haver assolit, el 1987, el doctorat en Història Moderna amb una tesi doctoral on analitzava el procés de naixement de la burgesia comercial de Barcelona al segle XVIII. Cinc anys després, al 1992, va obtenir la càtedra; va ser, per tant, un dels primers catedràtics de la recentment estrenada Universitat de Lleida.

En la recerca ha dirigit i dirigeix tesis, projectes de recerca, col·leccions de publicacions científiques, així com un grup de recerca consolidat sobre el desenvolupament del Capitalisme a Catalunya, alhora que ha publicat molts treballs sobre la seva especialitat, la qual cosa l’ha portat a ser un dels referents entre els estudiosos de la història espanyola i catalana del segle XVIII.

Entre la seves publicacions destaquen especialment els manual s sobre el segle XVIII, la biografia de Carles III, el volum dedicat al segle XVIII de la Història de Lleida (que va dirigir juntament amb Manuel Lladonossa) així com l’edició de diversos llibres sobre Història Social.

Finalment, en la gestió universitària va ser el primer director de l’ICE de l'Estudi General de Lleida, ha estat director de la Delegació de la Facultat Geografia i Història, degà, director de departament i membre de diverses comissions i de juntes d’òrgans de la UdL. El 25 de maig de 2011 va prendre possessió com a nou rector de la Universitat de Lleida.

Roberto Fernández