VI Jornades Catalunya Futura 'Fomentant Aliances per a l’Agenda 2030 a Catalunya'

24

oct.

Lloc

Monestir de Poblet (Tarragona) - Mapa

Afegeix al calendari 2019-10-24 07:30:00 2019-10-24 07:30:00 VI Jornades Catalunya Futura 'Fomentant Aliances per a l’Agenda 2030 a Catalunya' Monestir de Poblet (Tarragona) - Mapa ACUP info@acup.cat Europe/Madrid public

El 25 de setembre de 2015 els caps d’Estat i de Govern dels 193 països de Nacions Unides, reunits a Nova York, van adoptar una nova agenda de desenvolupament sostenible que establia disset objectius globals (ODS), i un conjunt de metes relacionades, amb la missió d’eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat de tots en l’horitzó dels propers 15 anys.

Partint d’aquest propòsit i en consonància amb el darrer dels objectius, l’ODS17, que subratlla la importància d’establir aliances entre els actors i les institucions, l’Agenda 2030 requeria la implicació i el compromís de tothom (governs, empreses, universitats, societat civil i ciutadania) per fer efectiva una profunda transformació social, econòmica i mediambiental.

Són múltiples els esforços que, a Catalunya, els diversos agents han dut a terme des d’aleshores a fi de desplegar plenament l’Agenda 2030. Convençuts de la necessitat d’accelerar-ne la implementació per mitjà de la coordinació de tot aquest seguit d’esforços i recursos, les VI Jornades Catalunya Futura, titulades Fomentant aliances per a l’Agenda 2030 a Catalunya, estan dedicades a teixir aliances i a estimular noves col·laboracions multi-actor que ens permetin avançar de forma co-responsable i més eficient vers l’assoliment dels ODS.

Amb la voluntat de maximitzar l’impacte de les accions respectives a l’hora de donar resposta als desafiaments globals i del país, les Jornades finalitzaran amb l’aprovació d’una declaració formal que marcarà el full de ruta comú dels membres de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació per treballar junts durant els propers anys vers un model de desenvolupament sostenible. 

 

Sobre la Plataforma CTI

Posada en marxa l’any 2013 per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social ‘la Caixa’, Foment del Treball Nacional, PIMEC i d’altres institucions i empreses radicades en el territori, la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (CTI) pretén enfortir el desenvolupament social i econòmic de Catalunya per mitjà de la cooperació estable entre les universitats, les administracions públiques, les empreses i les organitzacions de la societat civil.

D’entre les activitats organitzades anualment per la Plataforma destaquen les Jornades Catalunya Futura, concebudes com un espai de trobada, reflexió i diàleg d’alt valor estratègic restringit a la participació d’autoritats acadèmiques, responsables polítics, directius del món empresarial i representants de la societat civil. Aquestes jornades  tenen la seva continuació en els seminaris que, essent oberts al públic, cerquen promoure la discussió i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre els agents amb el recolzament d’experts de primer nivell en els àmbits del coneixement i de la innovació, tant del context nacional com internacional.

 

 

Programa provisional (24 i 25 d'octubre de 2019)

(Aquest acte no és obert al públic. L'assistència es fa per invitació prèvia)

 

Conductora de les jornades: Anna Terrón, directora de la Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas (FIIAPP)

 

Primer dia – dijous, 24 d’octubre de 2019

9.30h-10.15h - Arribada dels assistents al Monestir de Poblet

10.15h - Benvinguda a càrrec del Pare Abat de Poblet

10.30h - Obertura de les VI Jornades Catalunya Futura

 

 • Joan Elias, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i Rector Magnífic de la Universitat de Barcelona (UB)
 • Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i president de la xarxa Consells Europeus sobre Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible (EEAC)
 • Marta Angerri, presidenta de la Comissió Agenda 2030 de Foment Nacional del Treball i directora general del Cercle d’Economia
 • Josep González, president de Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC)
 • Àngel Pes, president de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial i director de l’Observatori dels ODS i les empreses espanyoles de la Fundació Bancària “la Caixa”

 

11.00h - Presentació de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (PCTI) i introducció a les VI Jornades Catalunya Futura

 

 • Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’ACUP
 • Anna Terrón, directora de la FIIAPP

 

11.30h - Ponència introductòria sobre les oportunitats i els reptes de l’Agenda 2030

 

 • Cristina Gallach, Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 del Govern d’Espanya (pendent de confirmar)

 

12.00h - Pausa cafè

 

12.30h - 1a Sessió de treball: L’educació de professionals i ciutadans responsables

 

Presentació inicial: Pastora Martínez, vicerectora de Globalització i Cooperació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i presidenta del grup de Cooperació de la Crue Universidades Españolas

 

La universitat és avui responsable, en gran mesura, de dotar els professionals i els ciutadans del demà de coneixements, habilitats transversals i competències clau que els permetin generar un impacte positiu en la societat i el medi ambient avançant, així, des de les empreses, les administracions públiques i les organitzacions de la societat civil, vers la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

 • Quins són els valors i les competències que les universitats haurien de fomentar entre els estudiants per tal d'educar veritables agents de canvi i de progrés?

 

 • Com els diferents actors poden col·laborar més estretament per desenvolupar programes curriculars i altres activitats educatives i d'aprenentatge complementàries alineats amb l’Agenda 2030?

 

 • Pot el talent forjar-se només a les aules o requereix d’una experiència professional pràctica ja sigui en la realitat de l’empresa, de l’administració pública o de les organitzacions no governamentals? Quin profit podem treure de la transformació digital en aquest sentit?

 

Debat

 

14.00h - Recés – dinar

 

15.30h - 2a Sessió de treball: La recerca i la innovació per al desenvolupament sostenible

 

Presentació inicial: Carlos Mataix, director del Centro de Innovación en Tecnología para el Desarrollo (itdUPM) i professor titular de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM) i Mónica Oviedo, responsable de Gestió de Sostenibilitat del Grupo Iberdrola

 

Concebudes com a pols de recerca i innovació científiques, les universitats s'erigeixen com a actors clau per fer possible, a través de la transferència de coneixement i de tecnologia, el potencial transformador de l'Agenda 2030.

 

L'enfortiment de les relacions entre les universitats i altres agents dels sectors públic i privat -determinants a l'hora d'establir marcs reguladors i facilitar l'accés a oportunitats de finançament- resulta fonamental per orientar les trajectòries de la recerca i la innovació cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

 • Com els actors poden conjuntament guiar aquestes trajectòries cap a la reducció de les desigualtats socioeconòmiques i la superació de les dificultats mediambientals existents?

 

 • De quines eines disposem per propiciar trobades improbables i entorns innovadors (labs, centres d'innovació, etc.) en el si dels campus universitaris que impulsin la intel·ligència social i col·lectiva per a l'acceleració de l'Agenda 2030?

 

Debat

 

17.00h - Pausa cafè

 

17.30h - 3a Sessió de treball: La mesura del progrés i l’avaluació de l’impacte en la implementació dels ODS

 

Presentació inicial: Francesc Xavier Cuadras, director de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat)

 

Una dimensió clau de l’Agenda 2030 és la mesura del progrés i l’avaluació de l’impacte en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que, mitjançant indicadors, duen a terme les organitzacions. Es tracta d’una dimensió estretament lligada a la rendició de comptes i a la presa de decisions quant a les prioritats d’acció.

 

 • Quines iniciatives existeixen a Catalunya fi d’incorporar a l’estadística oficial els indicadors dels ODS prenent com a referència els marcs establerts a nivell estatal, europeu i global? Fins a quin punt es traslladen aquestes a l’esfera privada?

 

 • Des d’una perspectiva institucional però també corporativa, poden les universitats esdevenir aliats clau per desenvolupar indicadors, conduir recerca científica d’enfoc interdisciplinari i proveir les organitzacions d’anàlisis de dades que facilitin la mesura del progrés i l’avaluació d’impacte dels ODS (open data, open science)? 

 

Debat

 

19.00h - Activitat cultural

 

20.30h - Sopar-conversa sobre la formació dual universitària

 

La formació dual en Educació Superior, modalitat formativa clau per a la millora de l’ocupabilitat així com de l’adequació entre les habilitats adquirides pels universitaris i les exigències del mercat de treball i de la societat, requereix estrènyer les relacions entre els mons acadèmic i empresarial de forma sostinguda en el temps, a més d’un major compromís d’ambdues parts per garantir el correcte acompanyament de l’alumne.

 

Més enllà del conegut pla de Doctorals Industrials, impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, alguns esquemes de formació dual s’estan desenvolupant en el sistema universitari català, tot abastant un nombre limitat d’itineraris dins de les formacions de grau i màster i beneficiant un nombre reduït d’alumnes. 

 

 • Com podem provocar un canvi de mentalitat a la nostra societat que contribueixi a percebre l’empresa com a actor formador en capacitats tècniques i competències professionals tan vàlid com l’aula o el laboratori?

 

 • La formació dual pot aplicar-se a totes les disciplines universitàries i a qualsevol tipus d’empresa ja sigui petita, mitjana o gran, pública o privada?

 

 • Quines lliçons podem extreure de països europeus referents en la implementació d’aquest model d’aprenentatge com Alemanya i França? L’estratègia de formació universitat-empresa adoptada pel País Basc, pionera a l’Estat, podria adaptar-se al context de Catalunya sobre la base de la coordinació dels agents (universitats-empreses-institucions)?

 

 • Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya 
 • Agustín Erkizia, vicerector del campus de Guipúscoa de la Universidad del País Vasco/ Euskal Herriko Unibertsitatea
 • Ferran Badia, delegat del rector per al campus universitari d’Igualada-Universitat de Lleida (UdL)
 • Elena Massot, presidenta de Femcat i consellera delegada de Vèrtix
 • Clara Bassols, directora de la Fundación Bertelsmann

 

Segon dia – divendres, 25 d’octubre de 2019

8.30h - Esmorzar

 

9.30h - 4a Sessió de treball:  Les aliances per al canvi

 

Presentació inicial: Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i president de la xarxa Consells Europeus sobre Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible (EEAC)

 

Els reptes i les oportunitats que planteja l'Agenda 2030 no es poden abordar des de l’acció d’una única organització. Tant l'ambició que caracteritza els Objectius de Desenvolupament Sostenible com les interconnexions que existeixen entre aquests requereixen la mobilització i la suma d’esforços de tots els agents.

 

A fi de contribuir a la consecució dels 17 ODS i les fites que els desenvolupen, el Govern de Catalunya assumí la responsabilitat d'elaborar un Pla Nacional per a la seva implementació, amb compromisos programàtics a nivell català i a escala internacional. D’altra banda, i responent a un mandat del Parlament de Catalunya, està elaborant el document de bases d’un Acord Nacional per a l’Agenda 2030 i té l’encàrrec d’impulsar i dinamitzar l’Aliança Catalunya 2030, una coalició d’actors públics i privats que, havent signat aquest acord, vulguin treballar de forma conjunta per assolir els ODS al nostre país.

 

 • Com poden els membres de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI) ajudar, individualment i col·lectiva, a dinamitzar l'Aliança Catalunya 2030 impulsada pel Govern?

 

 • Quins són els compromisos d'actuació col·laborativa que la Plataforma CTI pot adoptar? Amb quina temporalitat poden aquests compromisos ser programats? Què impliquen en termes de coordinació de recursos? Com retre comptes sobre l'estat del seu compliment?

 

Debat

 

11.00h - Pausa – cafè

 

11.30h - Presentació de la Declaració de Poblet “Fomentant aliances per a l’Agenda 2030 a Catalunya” i conclusions de les VI Jornades Catalunya Futura

 

 • Àngels Chacón, Honorable Senyora consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (pendent de confirmar)
 • Àngel Font, director corporatiu de l’Àrea de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa” (pendent de confirmar)
 • Joan Elias, president de l’ACUP i Rector Magnífic de la UB

 

13.00h - Finalització de les Jornades

 

 

L’acte comptarà amb servei d’interpretació simultània català-castellà

 

També et pot interessar

 • Davant els dubtes que genera la participació de les universitats britàniques en el programa Erasmus a partir del moment en què es faci efectiu el Brexit, l’ACUP vol informar de la situació actual i els possibles escenaris futurs. Les organitzacions i administracions responsables de l’educació...
 • Aquest dijous 25 d’octubre tenen lloc les V Jornades Catalunya Futura a la cava Mastinell de Vilafranca del Penedès. Enguany, les Jornades estan centrades en la temàtica del futur del treball i els seus reptes pel país i per a cadascun dels agents econòmics, acadèmics, socials i institucionals....
 • El dijous 20 de setembre es va reunir un primer grup d’experts amb l'objectiu d'incloure els seus punts de vista i consensuar l'Agenda d'Innovació Social de Catalunya 2018-23 . L’Agenda pretén ser un punt de partida per al debat, la reflexió i la confluència dels diversos actors involucrats en la...
 • Quatre universitats catalanes , integrades en quatre xarxes universitàries , han estat escollides per la Unió Europea per convertir-se en universitats europees del futur. Són les quatre universitats públiques de Barcelona: la UB , la UAB , la UPF i la UPC , que disposaran de pressupost per reforçar...

Esdeveniments relacionats